Zakenreizen met de Eurostar opnieuw in de lift

July 20, 2022

De Eurostar wint aan populariteit. Zeker onder zakenreizigers. Dat komt vooral omdat mensen naar een alternatief zoeken nu luchthavens dichtslibben en vluchten vertraging oplopen of zelfs worden geannuleerd. Daarnaast voeren bedrijven steeds vaker een duurzamer beleid, waarbij personeel verplicht wordt om met de trein te reizen wanneer dat kan.

Nu Eurostar aan 75 procent van de dienstregeling van vóór de corona-pandemie zit, bevindt het aantal zakenreizen zich in de eerste helft van 2022 terug op 70 procent van het niveau van 2019 en het aantal zakelijke aanvragen is met 40 procent gestegen tussen 2019 en 2023.

Nieuw onderzoek in opdracht van Eurostar wijst op het sterke vertrouwen van bedrijven in Europese zakenreizen. 78 Procent van de zakenreizigers verwacht meer of evenveel te reizen tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa vergeleken met 2019.

 

Trein versus vliegtuig

In het beleid voor zakenreizen staat in veel organisaties duurzaamheid nu centraal. Dit jaar verplichten meer dan 20% van de zakelijke klanten van Eurostar hun werknemers om met de trein te reizen wanneer dit een haalbare optie is. Het nieuwe onderzoek bevestigt dit, met een kwart van de ondervraagden die zeggen dat hun werkgever treinreizen verplicht voor zakenreizen, een cijfer dat hoger ligt bij kleinere bedrijven. Bovendien verklaarde meer dan de helft van de reizigers (56%) dat het gebruik van duurzame reismogelijkheden voor het werk nu belangrijker is dan vóór de pandemie.

 

Trend werk + vrije tijd

Tijdens de pandemie zou volgens het onderzoek een sterke 'werk plus vrije tijd'-trend ontstaan, aangezien werknemers ervoor kiezen de flexibiliteit van de mogelijkheid om overal te werken te gebruiken om werk met tijd met het gezin te combineren. Volgens het onderzoek voelt meer dan een kwart van de zakenreizigers de behoefte om de tijdens de pandemie verloren tijd in te halen door werkreizen te verlengen voor vrijetijds-doeleinden en overweegt 86 procent van de reizigers deze aanpak in 2022. De gegevens van Eurostar bevestigen dit: 85% van de zakenreizen die in mei en juni werden geboekt, omvatten een verblijf van minstens één nacht.

 

Vierde trein

Eurostar heeft ongeveer 80 procent van de reismarkt tussen Londen-Brussel en Londen-Parijs in handen. Onlangs kondigde het HST-bedrijf een vierde rechtstreekse trein aan op zijn populaire route tussen Amsterdam en Londen. Deze vertrekt om 7:47 uit Amsterdam Centraal en komt zo beter tegemoet aan de behoeften van de zakelijke markt.