Lufthansa Group voert milieutoeslag in

July 16, 2024

De Lufthansa Group voert een milieutoeslag in vanwege de stijgende kosten van klimaat- en milieumaatregelen voor de luchtvaartsector. Passagiers van de maatschappijen binnen de groep, waaronder Brussels Airlines, gaan hierdoor tussen de 1 en 72 euro extra betalen per vlucht.

Vanaf woensdag 26 juni is de toeslag van kracht voor alle vluchten die na 1 januari 2025 uit Europa vertrekken. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van de lengte van de vlucht en de geboekte reisklasse.

De toeslag wordt ingevoerd vanwege verschillende redenen. Ten eerste is er de verplichte bijmenging van Sustainable Aviation Fuel (SAF). Vanaf volgend jaar moeten luchtvaartmaatschappijen van de Europese Unie verplicht 2 procent SAF gebruiken, wat in 2030 oploopt naar 6 procent, in 2035 naar 20 procent en in 2050 naar 70 procent. SAF is aanzienlijk duurder dan reguliere kerosine.

Daarnaast worden er aanpassingen gedaan aan het EU Emissions Trading System (EU ETS) voor de luchtvaart. Hierdoor moeten luchtvaartmaatschappijen de komende jaren fors betalen voor de CO2-uitstoot van hun vluchten. 

De verwachting is dat meer Europese luchtvaartmaatschappijen het voorbeeld van de Lufthansa Group zullen volgen. Tot de groep behoren, naast Lufthansa en Brussels Airlines, ook SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti, Edelweiss en Eurowings.