London Gatwick Zet Weer een Stap Vooruit op Weg naar Netto Nul

November 10, 2023

London Gatwick heeft een belangrijke mijlpaal bereikt in zijn streven naar duurzaamheid door Level 4+ 'Transition' te behalen in het Airport Carbon Accreditation schema. Dit niveau, dat de inspanningen van luchthavens om hun koolstofemissies te beheren en te verminderen erkent, is een essentiële stap op de weg naar netto nul.

Om Level 4+ te bereiken, moest London Gatwick niet alleen zijn eerdere succes in koolstofreductie aantonen, maar ook een beleidsverbintenis en gedetailleerde doelen, trajecten en actieplannen opstellen. Deze moesten in lijn zijn met de wereldwijde klimaatdoelstellingen. Sinds 2017 is de luchthaven koolstofneutraal door de ACA-regeling, waarbij de luchthaven zijn resterende Scope 1 en 2 emissies, evenals emissies gerelateerd aan zakenreizen, moest compenseren.

Een sleutelfactor in het behalen van deze accreditatie was ook het Stakeholder Partnership Plan van London Gatwick. Dit plan beschrijft hoe de luchthaven derde partijen op de luchthavencampus zal aandrijven om hun emissies te verminderen.

Eerder dit jaar heeft London Gatwick zijn inzet voor netto-nul koolstofemissies voor eigen Scope 1 en 2 emissies versneld naar 2030, tien jaar eerder dan zijn vorige verbintenis. Deze ambitie brengt het in lijn met alle andere luchthavens die worden geëxploiteerd door VINCI Airports in de Europese Unie. De luchthaven is van plan om meer dan £250 miljoen te investeren in het verminderen van koolstofemissies, waaronder de overstap naar een elektrisch wagenpark en het vervangen van gasboilers en koelmiddelen door koolstofarme alternatieven.

Verder zal de luchthaven blijven werken aan het verminderen van het totale energieverbruik, investeren in hernieuwbare energie op locatie, waaronder zonne-energie, en hernieuwbare elektriciteit inkopen via Power Purchase Agreements (PPA's).

Stewart Wingate, CEO van London Gatwick, benadrukte het belang van deze prestatie: “Het bereiken van Level 4+ van het Airport Accreditation Scheme is een belangrijke mijlpaal op de reis om netto nul werkelijkheid te maken. Het erkent ook de inspanningen, focus en vastberadenheid van mijn teams op dit belangrijke gebied van onze operatie. Het bereiken van netto nul zal cruciaal zijn voor het toekomstige succes van de luchthaven. We blijven ons inzetten voor het verminderen van onze milieu-impact, terwijl we ook positief blijven bijdragen aan onze gemeenschappen en helpen onze lokale en nationale economieën te bloeien.”

Image_URL: https://www.uniglobe.be/content/iStock-1436703452-20231112050455_blog.jpg