Brussels Airport kiest voor duurzame toekomst met nieuwe grondafhandelingsvergunningen

April 03, 2025

Brussels Airport zet een grote stap richting een duurzamere luchthavenwerking. Met de toekenning van nieuwe grondafhandelingslicenties maakt de luchthaven niet alleen keuzes op basis van operationele efficiëntie, maar vooral op basis van groene ambities. De geselecteerde dienstverleners zullen de komende zeven jaar instaan voor bagage-, platform- en vrachtafhandeling, maar krijgen daarbij ook een duidelijke opdracht mee: verduurzamen, en wel snel.

Elektrificatie als kernvoorwaarde

Een van de belangrijkste selectiecriteria was de elektrificatie van het wagenpark op het luchthaventerrein. Tegen 2030 wil Brussels Airport dat minstens 80% van alle voertuigen op en rond de tarmac emissievrij is. Die ambitie wordt concreet gemaakt via het BREEZE-programma (Brussels Airport Electrification for Zero Emissions), een initiatief dat al €7,2 miljoen steun kreeg van de Europese Commissie. Het programma voorziet onder meer in de installatie van ruim 300 laadpunten tegen eind 2027, en de uitbreiding van de zonne-energiecapaciteit met 5 megawattpiek. Daarmee bouwt Brussels Airport aan een eigen infrastructuur die duurzame operaties niet alleen mogelijk maakt, maar ook stimuleert.

De groene shift is al ingezet

Vandaag is bijna de helft van het volledige wagenpark op Brussels Airport al elektrisch. Van bagagetrekkers tot pushback-tractoren: de shift is duidelijk ingezet. De nieuwe licentiehouders – waaronder Aviapartner, Alyzia, dnata en Menzies – zijn verplicht om verder te investeren in elektrische voertuigen. Tegelijk werkt de luchthaven aan het vergroenen van andere logistieke processen, zoals het voorzien van stroom voor stilstaande vliegtuigen en het decentraliseren van laadpunten voor een efficiënter energiebeheer.

Een vergunning met toekomstvisie én grenzen

Dat Brussels Airport deze weg inslaat, is geen toeval. De luchthaven kreeg recent een nieuwe milieuvergunning van onbeperkte duur, maar die komt met strikte voorwaarden. Zo mag het aantal vliegbewegingen de 240.000 per jaar niet overschrijden en worden er strengere geluidsnormen opgelegd. Groei blijft mogelijk, maar alleen als die hand in hand gaat met verduurzaming.