Air France verplaatst bijna alle vluchten naar Parijs Charles de Gaulle Airport tegen 2026

October 20, 2023

Parijs Charles de Gaulle Airport zal tegen 2026 het grootste deel van de binnenlandse en internationale vluchten van Air France huisvesten. Alle andere vluchten, met uitzondering van die naar Corsica en de low-cost dochteronderneming Transavia, zullen worden overgeplaatst vanaf de tweede luchthaven van de Franse hoofdstad, Orly.

"De opkomst van videoconferenties, de daling van het binnenlandse zakenreizen en de groeiende verschuiving naar de spoorwegen [onder invloed van overheidsadvies en bedrijfsbeleid] leiden tot een structurele daling van de vraag op Air France's binnenlandse netwerk," zei het bedrijf in een statement op 18 oktober. Air France merkte op dat het verkeer op binnenlandse routes vanuit Parijs Orly tussen 2019 en 2023 met 40% daalde, en met 60% voor dagretourreizen.

Als onderdeel van de plannen zal Air France de capaciteit tussen Parijs en Toulouse, Marseille, en Nice verlagen tot 90% van het huidige niveau, maar de capaciteit op routes tussen Parijs en de Franse overzeese gebieden zal op het huidige niveau blijven. Binnenlandse vluchten binnen Frankrijk staan sinds de pandemie in de schijnwerpers, toen de Franse overheid een voorwaarde oplegde aan staatssteun voor Air France die binnenlandse vluchten verbood waar een treinalternatief van minder dan 2,5 uur beschikbaar was.

Air France gaf aan dat zijn plannen het bedrijf zouden helpen beter te reageren op veranderende reisbehoeften en een beter gebruik te maken van de middelen van elke luchtvaartmaatschappij om de competitiviteit te verbeteren. Naast de reguliere diensten naar Corsica, die onder een Openbare Dienstverplichting (ODV) vallen, is het de intentie om alle binnenlandse en internationale vluchten vanaf Parijs Charles de Gaulle uit te voeren. In samenwerking met Air Corsica heeft de luchtvaartmaatschappij een gezamenlijk bod uitgebracht voor de vernieuwing van deze ODV vanaf 2024.

Tussen nu en 2026 zal de maatschappij blijven vliegen naar Toulouse, Marseille en Nice, evenals de Franse overzeese departementen vanuit Parijs-Orly. Eind oktober zullen de vluchten naar Cayenne (Frans-Guyana) alleen vanuit Parijs-Charles de Gaulle vertrekken. Air France wil ook het aantal vluchten van Parijs-Charles de Gaulle naar Toulouse, Marseille, Nice, Pointe-à-Pitre (Guadeloupe), Fort-de-France (Martinique) en Saint-Denis de La Réunion verhogen om internationale aansluitingen en de connectiviteit van Franse regio's en overzeese gebiedsdelen te versterken.

Met betrekking tot de arbeidsmarkteffecten, verwacht de maatschappij dat deze minimaal zullen zijn in Toulouse, Marseille en Nice, omdat sommige vluchten worden overgeplaatst van Orly naar Charles de Gaulle. De bedrijfsvoering in deze stations zal gehandhaafd worden op basis van vrijwillige overdrachten en vertrekken. Tegen 2026 moeten er voldoende medewerkers zijn om de banen van de Parijs Orly medewerkers te garanderen op Charles de Gaulle. De vervoerder plant binnenkort te raadplegen met medewerkersvertegenwoordigingen en onderhandelingen te starten met vakbonden.

Image_URL: https://www.uniglobe.be/content/iStock-458688805-20231020003836_blog.jpg

Image_URL: https://www.uniglobe.be/content/iStock-458688805-20231020003836_blog.jpg